Falske innsamlinger via Spleis i Sparebank1

Anders Brunstad har via Spleis-systemet i Sparebank1 samlet inn penger til en rekke fiktive formål. På den måten har han skaffet seg skattefrie inntekter fra lettlurte støttespillere. Sparebank1 mener at innsamlingene er beskyttet av ytringsfriheten og at folk selv må vurdere hva de vil gi penger til.

Av Øystein Gudim @Svindeljakt

Hvem er Anders Brunstad? I følge Proff.no er han en norsk forretningsmann fra Sunnmøre og som driver sin virksomhet i Poznan i Polen. Han står oppgitt som daglig leder i fem firmaer, men det er ikke klart om alle firmaene er aktive.  

https://www.proff.no/rolle/anders-brunstad/straumgjerde/8424/. På Linked-in finnes tre profiler med hans navn. Der står han som eier av «Belemax Holdings Ltd» og som administrerende direktør for «One Motion Holding AS» i Polen. Sistnevnte firma skal drive engroshandel med møbler.

Brunstad opererer med flere profiler på Facebook, men denne er den mest aktuelle: https://www.facebook.com/anders.brunstad.758. Her oppgir han titler som «Owner/Managing Director for O M G Comfort As» og «Owner/Managing Director for Seating Factory Sp zoo».

På Twitter finnes det flere konti tilhørende Anders Brunstad, men med liten aktivitet på de fleste. https://twitter.com/ANDERSBRUNSTAD3

Foto: Bilde av Anders Brunstad – skjermdump – kopiert fra hans første innsamlingskampanje.

Det som kjennetegner Brunstads spleis-innsamlinger er at de går til å finansiere hans angivelige «forskning» basert på konspirasjonsteorier – for igjen å anmelde myndigheter og selskaper eller for å opprette nye, fantasifulle organisasjoner.

Hver enkelt innsamling kommenteres nedenfor, men her er oversikten over 11 kjente Spleis-innsamlinger han har gjennomført:

Nr.FormålMålsetting i krInnsamlet i kr.Status
1C-19 folkeaksjon i tingretter, ICC og mot media.100.00013.500Avsluttet 27.6.2021
2Norsk Politianmeldelse av antatt skyldige for forbrytelser mot det norske folk ved mRNA vaksinering.100.00052.720Avsluttet 5.2.2023
3Politianmeldelse Del 2; Forskning på mulig kobling til 5G utbyggingen fra 2020 og frem til 2023.100.0004.450Avsluttet 2.4.2023
4Hvordan finne gode forklaringer på en historisk stor overdødelighet koblet til Covid19, vax og 5G.75.0005.600Avsluttet 25.4.2023
5Påviste Stråleskader fra 5G, vs «Sars-Cov-2», «Covid19», «Long Covid». Vitenskap vs Falske Narrativ.50.0000Avsluttet 9.5.2023
6“Fra rød til grønn Marxisme med «Fake Science». Og et mye kaldere klima i et Grand Solar Minimum».90.0001.000Avsluttet 25.5.2023
7Etablering av organisasjonen Norges Direkte Demokrati for å bruke Folkeavstemninger for viktig saker.50.0003.163Avsluttet 31.5.2023
8Establish Independent Narrative Research Initiative INRI to organize research of the EMF Narrative.50.0004.150Avsluttet 14.6.2023
9Fullføre etableringen av NDD Norges Direkte Demokrati og starte arbeidet for Folkeavstemninger.50.0000Avsluttet 30.6.2023
10Utarbeide en norsk stevning til ICC for et delvis Utført og Pågående Folkemord mot det norske folket.100.0002.900Avsluttet 30.6.2023
11Establish Independent Narrative Research Initiative INRI to organize research of the EMF Narrative.50.0001.950Avsluttet 4.7. 2023
SUMMålsetting / resultat:815.00089.433 

Formålene til innsamlingene går fram av beskrivelsene som ligger åpent på hjemmesiden til Spleis (https://www.spleis.no/search?query=Anders%20Brunstad).

Som en reaksjon mot innsamlingene ble det startet en innsamling for å skrive denne artikkelen om innsamlingene hans: https://www.spleis.no/project/326286. Formålet var å eksponere misbruket av Spleis-systemet til Sparebank1. Innsamlingen er avsluttet og fikk inn kr. 2.136. Fratrukket noen mindre utgifter vil pengene gå uavkortet til Leger uten grenser. Takk til 27 givere til formålet.

Formålene

Her gis en kort gjennomgang av formålene Brunstad har samlet inn penger til:

1: Den første innsamlingen https://www.spleis.no/project/178690 ble opprettet under pandemien og skulle forberede stevning til den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC) i Haag. ICC er en seriøs organisasjon som etterforsker folkemord og krigsforbrytelser. I følge Brunstad ble en stevning til den internasjonale domstolen tatt ut den 8.5.2021. Målet med denne stevningen – og overfor tingretter – var å få vaksineringene stanset. Mer enn to år seinere er det ikke noe som tyder på at ICC har tatt denne saken alvorlig. ICC vil avvise en slik sak dersom den ikke er prøvd ut i de norske domstolene først. At Covid-19 vaksinasjoner skulle være en del av et planlagt folkemord er påstander som sirkulerer fritt blant konspirasjonsteoretikerne og vaksinemotstanderne i flere store grupper i sosiale medier.

2: Den andre innsamlingen https://www.spleis.no/project/305713 skulle gå til å utarbeide en politianmeldelse pga. påståtte dødsfall og helseskader fra mRNA-baserte vaksiner mot covid-19. I utgangspunktet er det helt gratis å levere en politianmeldelse. Likevel er denne innsamlingen den mest vellykkede av Brunstads mange prosjekter. Han fikk inn over 52.000 kroner til formålet – penger som han kunne gi til seg selv for «arbeidet» han hadde utført. Det er ikke offentliggjort om anmeldelsen er levert inn til politiet. I ettertid er det heller ikke registrert at det er tatt ut noen siktelse mot verken Stortinget, Regjeringen, helsemyndighetene, Folkehelseinstituttet, kommuner eller media, som Brunstad mente fremmet farlig vaksinering. Siden dette ikke har gitt resultater varslet Brunstad at saken da skulle videre til ICC (se over).

3. Den tredje innsamlingen https://www.spleis.no/project/313729 fikk et nytt element til politianmeldelsen. Brunstad var da overbevist om at bl.a. utbygging av 5G-nettet for mobil og datakommunikasjon kan trigge vaksineskader. Og pengene skulle gå til Brunstad:

«Pengene fra denne spleisen skal gå til min egen tidsbruk på fulltid og mine egne reise- og oppholdskostnader i perioden ut april 2023. Det er mulig at det må gjøres inntil 3 utenlandsreiser fra Polen til en forskergruppe i Oslo, en eldre spesialist i Storbritannia og en forskergruppe i Spania. Alt innenfor samme problematikk, og da særlig 5G og grafen oksyd.»

Det foreligger ikke noen offentlig informasjon om hvilke reiser, el.l. Brunstad eventuelt har brukt pengene til.

4. I den fjerde innsamlingen https://www.spleis.no/project/320642 har Brunstad funnet ut at han ville prøve å dokumentere kobling mellom dødelighet, vaksinering og utbygging av 5G-nettet i Norge. Hvis det kom inn nok penger skulle noe gå til advokatbistand, men siden innsamlingen gikk dårlig er dette neppe blitt noe av. Rapport om arbeidet er ikke kjent bortsett fra innlegg fra ham på Facebook.

5. En femte innsamling https://www.spleis.no/project/322957 ble startet for å påvise «stråleskader» fra 5G og at det skulle være en sammenheng mellom utbygging av mobilnettet og covid-sykdom. I følge «forskningen» hans skyldtes overdødelighet vaksiner og innholdet i disse – inkludert «grafenoksid». Han påsto videre at ingen har identifisert Sars-Cov-2 virus. Innsamlingen skulle brukes til å bygge ett eller flere internasjonale forskerteam. Denne innsamlingen floppet imidlertid og innbrakte ikke ei eneste krone.

6. Med den sjette innsamlingen https://www.spleis.no/project/322950 skiftet Brunstad fokus fra vaksiner og helse til å satse på å motstand mot klimaforskning, klimatiltak og det grønne skiftet. I tillegg krevde han folkeavstemninger for å melde Norge ut av «EU, WEF, FN, WHO og igjen bli et selvstendig og udelelig rike.» Brunstads klima-blogg skulle nå bli hans nye satsingsområde, men innsamlingen fikk bare inn 1000 kroner.  

7. Klima slo ikke an, så i den sjuende innsamlingen https://www.spleis.no/project/325341 ville Brunstad satse på å bygge opp en ny folkebevegelse – interesseorganisasjonen Norges Direkte Demokrati (NDD). Målet er å samle inn 100.000 stemmer for å kreve folkeavstemning allerede tidlig på høsten 2023. Det skal etableres en ny organisasjon som skal registreres, men siden innsamlingen gikk dårlig ser det ikke så lyst ut. Se for øvrig omtale av innsamling nr. 9.

8. Kreativiteten fortsetter i den åttende innsamlingen https://www.spleis.no/project/325823 der Brunstad nå søker finansiering til en internasjonal organisasjon «INRI NGO – The Independent Narrative Research Initiative». Valget av forkortelsen er litt komisk siden INRI er et akronym for «Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum», som er latin og betyr «Jesus fra Nasaret, jødenes konge». Denne internasjonale organisasjonen ønsker han å registrere i Brønnøysundregisteret og fokuset er igjen tilbake på vaksiner, 5G og stråling.

9. Den niende spleisen https://www.spleis.no/project/326522 fortsetter der den sjuende glapp. Norges Direkte Demokrati (NDD) skal opprettes og «et av de viktigste formålene er å planlegge og organisere folkeavstemninger for å melde Norge ut av samtlige udemokratiske internasjonale organisasjoner som utøver politisk innflytelse som berører norsk suverenitet.» Pengene skal samles inn til bl.a. å opprette en hjemmeside mm., men det kom ikke inn ei eneste krone til denne spleisen.

10. I den tiende spleisen https://www.spleis.no/project/325394 er Brunstad igjen tilbake til å føre sak mot Erna Solberg, helsemyndighetene, politimenn, dommere, m.fl. Årsaken til at de sistnevnte yrkesgruppene er kommet med er at de skal ha unnlatt å etterforske et «pågående folkemord», og dette skal meldes til krigsforbryterdomstolen ICC. Mobilselskaper og alle vaksineprodusenter tas også med i den totale oversikten.  Som andre konspirasjonsteoretikere fantaserer Brunstad om at det kommer en ny «Nürnberg 2.0» rettssak slik som den tyske advokaten Reiner Fuellmich har samlet inn millioner til https://no.wikipedia.org/wiki/Reiner_Fuellmich.  Fuellmich skal ha brukt pengene til å kjøpe seg nytt hus og dette ga kanskje en idé til Brunstad?

11. Den ellevte spleisen https://www.spleis.no/project/328085 er en videreføring av den åttende. Brunstad kommer her med «vedtekter» for denne INRI-organisasjonen han hevder å ha startet. Formålet er fortsatt å «forske» på virus, elektromagnetisme/5G, solens strålingsvariasjon versus karbondioksid for å forklare klimaendringer, osv.  Innsamlingen gikk tregt og fikk bare fire givere.

Hvor markedsføres innsamlingene og hvem gir penger?

Det er vanskelig å få oversikt over alle Facebook-grupper el.l. der Brunstad har spredt informasjon om slike innsamlinger. Han fisker i miljøer som er opptatt av vaksinemotstand, elfølsomhet, myndighetskritikk og grupper som politisk sogner til ytre høyre. Ett eksempel er fra facebook-gruppa «Fedrelandet Norge» som styres av kjente nynazister:

Kilde: Skjermdump fra gruppen på Facebook.

Hva brukes pengene til?

Brunstad fikk følgende spørsmål tilsendt på e-post:

  1. Du har de siste par år samlet inn over 87.000 kroner via flere ulike Spleiser. På hvilken måte brukes disse midlene, og hvordan rapporterer du til giverne om bruken av pengene?
  2. Du sier du skal etablere forskningsteam. Hvilke team har du opprettet, og hvem deltar i forskningen i tillegg til deg selv?
  3. Det skulle etableres flere organisasjoner for innsamlede penger. Hvilke av organisasjonene er nå blitt registrert, og på hvilken måte?
  4. Noen av innsamlingene har ikke fått inn penger. Hva tror du dette skyldes?
  5. Har Sparebank1 stilt spørsmål ved formålene det er samlet inn til?

Brunstad benekter i en e-post at han driver med svindel, og hevder at dette er «svært mye hardt arbeid».

Han skriver at han samarbeider med «en av verdens ledende eksperter på stråleskader fra EMF». Mannen han viser til er Arthur Firstenberg som i flere tiår har vært en aktivist i arbeid mot elektromagnetisk stråling. Firstenberg hevder at han pga. elfølsomhet  måtte oppgi sine medisinstudier i 1982. Det er imidlertid vitenskapelig konsensus om at el-overfølsomhet ikke er et reelt fenomen i den grad symptomene pasientene opplever har noen sammenheng med elektromagnetisk stråling.

Brunstad opplyser at han har et samarbeid med flere andre personer. De fleste navngis ikke, men angivelig skal en rekke leger, professorer og eksperter av forskjellig slag ha inngått samarbeid med ham. Blant navn som omtales er Sucharit Bhakdi som er fratatt sin professortittel i Tyskland. I Norge skal han også ha etablert kontakt med Einar Flydal som har gjort det til levebrød å skremme folk om elektromagnetisk stråling fra wifi, mobiltelefoni, mm. Han er en nøkkelperson i miljøet rundt Folkets strålevern. Litt morsomt er det at Brunstad viser til Barrie Trower som er helt ukjent blant britiske akademikere og aldri har publisert noe seriøst akademisk arbeid. Som tidligere lærer ved en videregående skole har han ikke arbeidet som forsker. Rosinen i pølsa er at han viser til professor Pablo Campra Madrid som kom med en sensasjonell rapport om at det angivelig var funnet store mengder grafenoksid i vaksiner mot covid-19. Rapporten er godt og grundig tilbakevist og hans eget universitet har uttalt at han ikke har drevet noen forskning om dette der. Brunstad har med andre ord plassert seg i et spesielt selskap av konspirasjonsteoretikere og pseudoforskere.

Brunstad opplyser at prosjektet med å etablere Norges Direkte Demokrati (NDD) er satt litt på vent, da timingen krasjer med høstens lokalvalg. Opprinnelig var planen å etablere NDD 10.-11. september 2023.

INRI (Independent Narrative Research Initiative) skal være en non-profit NGO. Brunstad har publisert en omfattende oversikt over vedtekter, og presenterer seg som generalsekretær. Det foreligger ingen dokumentasjon på at foreningen er registret noe sted. I følge Brunstad blir støttespillere holdt løpende orientert gjennom ukentlige zoom møter o.l.

Brunstad har avslått å svare på spørsmålene om hvordan han rapporterer til sine givere om .pengebruken, hvordan han forklarer at noen innsamlinger ikke har fått inn penger eller om Sparebank1 har stilt spørsmål ved formålene det er samlet inn til.

Sparebank1

De fleste spleisene er rapportert som svindel av flere personer til Sparebank1, men til tross for disse advarslene har banken ikke stanset noen av innsamlingene. Noe av forklaringen kan være at Sparebank1 tar ca. 6,5% av innsamlede beløp for å administrere ordningen. Spleis gir banken mye positiv omtale og reklame for innsamlinger til mange gode formål. Er det et problem at falske innsamlinger kan skade bankens omdømme?

Kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis (Foto: Spleis).

På spørsmål om hvilken kontroll Sparebank1 gjør før de godkjenner en innsamling, svarer kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis via e-post at alle spleiser blir rutinemessig sjekket.

– Dersom det samles inn penger til et lovlig formål og spleisen ikke bryter med våre retningslinjer, er innsamlingen i utgangspunktet tillatt. Det kommer klart frem av Spleis sine vilkår hva vi tillater og ikke, svarer hun.  

Har Sparebank1 noen gang vurdert om disse innsamlingene til Brunstad er til reelle formål? Er noen av foreningene Brunstad har samlet inn penger til noen gang blitt opprettet? Er enhver ikke-vitenskapelig påstand akseptabel for å kunne bruke Spleis?

– Spleis bygger på redelighet og gjensidig tillit, og som det står i vilkårene våre er det innsamler som er ansvarlig for innholdet i spleisen. Vi forstår at det reageres på denne typen innsamlinger, men dersom en innsamling ikke bryter med våre etiske retningslinjer, er det ytringsfriheten som står sterkest, svarer kommunikasjonssjefen.

– Ifølge våre retningslinjer må en innsamling – kort fortalt – ikke være støtende, bryte med loven, være diskriminerende, hatefull, pornografisk, egnet til å skade andre eller på annen måte være upassende. I disse tilfellene har vi vurdert at innsamler ikke har brutt med de etiske retningslinjene våre.

– Er vi i tvil om en innsamlings formål, går vi i dialog med innsamler. Dette har vi gjort i disse tilfellene også, skriver Tone Mesna.

Om jeg ville starte en innsamling for å forske på at jorda er flat eller at tyngdekraften ikke eksisterer – ville det kunne passere hos Spleis?

– I prinsippet vil en slik innsamling gå gjennom, ja, så lenge formålet er konkret og godt beskrevet. Her står, som tidligere nevnt, ytringsfriheten sterkest. I innsamlinger som dette har vi en generell advarsel om at det er lurt av giver å sette seg ordentlig inn i saken før man eventuelt velger å gi penger.

Er Sparebank1 bekymret for at Spleis får et dårlig rykte når det samles inn til totalt useriøse formål?

– Vi er ikke bekymret for det. Så lenge innsamlinger ikke bryter med vilkårene våre, er det ytringsfriheten som står. Vi gjør imidlertid folk oppmerksom på at innsamlinger som dette er kontroversielle, og så er det opp til hver enkelt å beslutte om de vil gi til formålet eller ikke, avslutter Mesna.

Tas på alvor?

Er det noen grunn til å ta disse innsamlingene på alvor? Hvorfor bruke tid på Brunstad? Han kan lett avskrives som en av mange kverulanter og konspirasjonsteoretikere som sprer lignende tøv på nett. Det ser også ut til at lufta er gått litt ut av ballongen for innsamlingene hans.

Det er to problemer knyttet til dette:

For det første lurer han til seg penger fra naive mennesker. Dette er ofte folk som støtter slike ideer fordi de selv har det vanskelig i livet, og det er grunn til å tro at en god del av dem ikke er spesielt velbemidlet. Pengene de gir bort går rett til Brunstads konto og i praksis er dette for ham kun en skattefri inntekt, da «gaver» ikke er skattepliktige.

Men det viktigste er at han bidrar til å undergrave tilliten til Spleis og de seriøse innsamlingene som foregår der. At Sparebank1 lar dette fortsette uten å gripe inn må banken selv ta ansvar for.  


Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang