De kontræres advokat – Barbro Paulsen

Hvem er advokat Barbro Paulsen? Hennes navn dukker hyppig opp i flere «alternative» konspirasjonsmiljøer og i styreverv i nye organisasjoner. 26. oktober 2023 skal hun i lagmannsretten i en omstridt oppsigelsessak fra Hamar. Er dette en advokat du ville bruke om du fikk behov for en?

Av Øystein Gudim @Svindeljakt 

Publisert 21. Oktober 2023.

Barbro Paulsen har verv og roller i flere organisasjoner.

«LUNA BOREALIS Barbro Paulsen» er et enkeltpersonsforetak som Barbro Paulsen i 2007 registrerte som impresariovirksomhet – som driver med management for artister, og produsentvirksomhet innenfor kultur, styling.  Aktivitetsnivået i dag er ukjent.

Generasjonspartiet

I september 2021 presenterte Generasjonspartiet at det hadde fått en ny leder: https://www.generasjonspartiet.no/post/pressemelding-barbro-paulsen-utnevnes-som-ny-partileder. Generasjonspartiet har imidlertid en ny leder i dag – Gyda Ulrike Oddekalv – datter av den avdøde miljøaktivisten Kurt Oddekalv.

I dag presenteres Barbro Paulsen derfor kun som vararepresentant til sentralstyret på partiets hjemmeside:

Norsk Hjelpefond og deres rettssaker

Høsten 2021 ble det registrert en ny organisasjon der Barbro Paulsen er styremedlem. Norsk Hjelpefond beskriver på sin hjemmeside at fondet er en frivillig organisasjon som «jobber for å holde lovverket i hevd, slik at det norske samfunnet ikke skal styres etter smittevern faglige råd og anbefalinger knyttet til corona pandemien».

Fondet har bl.a. samlet inn penger til å føre rettssaker der fondets styremedlem Paulsen er den som fører saker for innsamlede penger. I følge flere advokater er dette en rolleblanding som er i strid med god advokatskikk.

Den mest kjente saken Norsk Hjelpefond har støttet er en rettssak som er anket til lagmannsretten og som er berammet til 26. og 27. oktober 2023. Dette er en oppsigelsessak der sykepleier Iris Frohe ble sagt opp av Hamar Kommune. Barbro Paulsen skal føre denne saken og mener at oppsigelsen var ugyldig og har derfor fremmet krav om erstatning til sin klient. Paulsen benektet i sosiale medier enhver befatning med spleisen Norsk Hjelpefond opprettet bl.a. i forbindelse med saken til Iris Frohe. I samme åndedrag benektet hun også at hun var nestleder i Norsk Hjelpefond og hun står nå oppført som styremedlem i foreningen i Brønnøysundregisteret.

Saken til Iris Frohe ble behandlet i tingretten på Hamar i januar 2023 og ble mye omtalt i «alternative» nyhetsmedia som steigan.no, hemali.no, document.no, inyheter.no. og Bullo Tidende. Det var opprettet en innsamlng til å dekke kostnadene. Lokalavisa Hamar Arbeiderblad dekket saken grundig. Det kom mye publikum for å støtte den oppsagte sykepleieren og det var stor mobilisering i sosiale media. Hamar kommune ble frifunnet i februar 2023, men dommen er ikke rettskraftig, da den er anket. Det ble startet en ny spleis-innsamling til ankesaken. Totalt har de to innsamlingene fått inn over 380.000 kroner.  En tredje spleis-innsamling pågår fortsatt og har som mål å samle inn 250.000 kroner til, men innsamlingen går tregt. Per 21.10.2023 var innsamlet beløp kommet opp i 46.000 kroner.

En interessant kommentar i dommen i tingretten gjaldt hvordan Paulsen og hennes klient hadde forsøkt å gjøre saken til noe annet enn et spørsmål om oppsigelse og erstatning: «Retten bemerker at saksøker har vidløftiggjort saken med mye bevisførsel som ikke har vært relevant for saken.» Dette gjelder bl.a. bruk av vitner som Dr. Astrid Stückelberger. Hun er av Hemali og Steigan blitt presentert som lege, men hun er psykolog og har kommet med en rekke kontroversielle påstander om covid-19 vaksiner. Faktisk.no har også spurt Hemali som har presentert Stuckelberger som professor om hvor hun er professor og hva hun er professor i. Det fikk de ikke svar på.

Norske Leger og Helsearbeideres Fellesforbund

Under pandemien var det mange «alternative» miljøer som aktivt motarbeidet vaksinering og smitteverntiltak. En ny organisasjon som ble dannet i 2022 var interesseorganisasjonen Norske Leger og Helsearbeideres Fellesforbund. NLHF ble opprettet av leger og annet helsepersonell som var kritiske til håndteringen av covid-19-pandemien. Barbro Paulsen har vært med fra starten og er også styremedlem i NLHF. I styret for organisasjonen sitter også legen Jørn Eikemo som samtidig er styreleder i Foreningen for fritt vaksinevalg.

NLHF har noen ganger fremstilt seg som om dette er en fagforening, men flere medlemmer er selvstendig næringsdrivende og NLHF har ingen forhandlingsrett for sine medlemmer.

NLHF var også medarrangør for en konferanse 19. november 2022 der flere kjente kritikere av smitteverntiltak og vaksinering under pandemien var innledere – inkludert Barbro Paulsen.

Folkestyret.

Barbro Paulsen var førstekandidat for den nye lista «Folkestyret» ved kommunevalget i Oslo i september 2023. Lista fikk totalt 1.995 stemmer som ga 0,6% oppslutning. Folkestyret fikk ikke valgt inn noen representanter i de kommuner og fylker de stilte liste i.

Folkestyret hevder at de er en frittstående organisasjon og folkebevegelse – ikke et parti. De presenterer seg og sin politikk her. Flere av de ledende personene i organisasjonen er kjent som vaksinemotstandere og tilhengere av en «alternativ» tilnærming til helse. Styreleder og grunnlegger er Susanne Heart, som tidligere representerte Miljøpartiet De Grønne i Rogaland. Hun har bl.a. arbeidet med å tilby alternativ behandling inspirert av den dømte kvakksalveren Robert O. Young.  

Vanskelig vei til advokatbevilling

Hvordan er Barbro Paulsen kommet seg fram til sine posisjoner? I følge enkelte kilder strevde hun en stund med å få advokatbevilling.

Før en jurist kan bli advokat er det flere krav som må innfris. Vedkommende må ha bestått juridisk embetseksamen og i minst to år etter dette ha vært i virksomhet som autorisert fullmektig hos en advokat, som dommer eller dommerfullmektig eller en stilling ved påtalemyndigheten der behandling av rettssaker inngår som en vesentlig del.

I følge advokatforskriften må søkeren ved søknad om advokatbevilling også godtgjøre at vedkommende har gjennomført et kurs i emner av særlig betydning for advokatvirksomhet (Advokatkurset). Justisdepartementet gir nærmere regler om kursets innhold og gjennomføring.  Dette kurset skal Paulsen ha tatt mens hun arbeidet for advokatfirmaet Legal24 i Oslo.

Paulsens var så en periode ansatt i Advokatfirmaet Helle Hansen AS i Bergen.  På den tiden la hun ut på Linkedin et begeistret bilde av seg selv med kursbevis:

(Skjermdump fra Linkedin.)

Paulsen var først engasjert på deltid som juridisk researcher i 6 måneder. Hun arbeidet dernest ifølge firmaet på deltid som advokatfullmektig for dem fra februar 2020 til oktober 2021. Barbro Paulsen skal ha prosedert saker under prinsipalansvar av Sigrid Helle Hansen, og mottok advokatbevilling mens hun arbeidet i Advokatfirmaet Helle Hansen AS.  Dernest var hun advokat der i 6 måneder til mars 2022. Sigrid Helle Hansen ble rammet av alvorlig sykdom og da tok Paulsen mot jobbtilbud i Rogstad fra 1. april 2022.

Her feirer Barbro Paulsen at hun fikk advokatbevilling 13. oktober 2021 (skjermdump fra Facebook):

Fra mars 2017 til mai 2019 hadde hun vært advokatfullmektig på heltid for Legal24 Advokatfirma AS i Oslo, men fikk ikke advokatbevilling mens hun var der. 

Før dette oppgir Barbro Paulsen på Linkedin en rekke engasjementer og jobber i perioden 2009-2017, men det er uklart hvilke oppdrag som har vært lønnet arbeid og hva som har vært frivillig innsats for bl.a. Jusshjelpa og Gatejuristen.

Advokatfirmaet Rogstad

Barbro Paulsen har siden mars/april 2022 arbeidet i advokatfirmaet Rogstad. VG har hatt en større artikkelserie om dette firmaet. Det mangler ikke på kritikk av dette firmaet som har et litt «spesielt» rykte i kjølvannet av alle skandalene. I motsetning til de andre advokatkollegene hennes opplyser hjemmesiden ikke noe om hva hun har av utdanning og spesialiteter innen jus.

Straffedømt – og benådet.

Kreves det et rent rulleblad for å være advokat? I domstolloven står det at advokatbevilling bare kan gis til personer som har fylt 20 år og som godtgjør ved ordinær politiattest at de har ført en hederlig vandel. En ordinær politiattest tar normalt bare med forhold de 4-5 siste år, så eldre saker vil dermed normalt ikke ha betydning.

Barbro Paulsen er straffedømt, men dommen ligger langt tilbake i tid. Hvor alvorlig sak dette var er ikke kjent, men den må ha vært av en viss alvorlighetsgrad. Hun fikk hjelp av en advokat til å søke om benådning.

I medhold av Grunnloven § 20 kan Kongen i statsråd benåde en domfelt for idømt straff. Benådning innebærer å oppheve eller forkorte idømt eller vedtatt straff. Benådning innebærer vanligvis at straff gjøres betinget med to års prøvetid, jf. straffeloven §§ 52-54.

De fleste blir benådet på grunnlag av somatisk sykdom. I følge Justisdepartementet er det bare i svært sjeldne tilfeller at kriminelle slipper fengsel av sosiale grunner. Det skjer unntaksvis, hvis fengsling er veldig tyngende for familien. Det kan f.eks. være personer som har en tung omsorgsplikt.

Justisdepartementet har via e-post bekreftet at «Barbro Paulsen ved kronprinsregentens resolusjon av 16. januar 2004 ble benådet. Fritaket fra taushetsplikt som er nevnt over omfatter ikke øvrige opplysninger om personlige forhold. Vi kan derfor ikke opplyse om hva som har begrunnet benådningen

Det må understrekes at alle straffedømte har rett til å komme tilbake til samfunnet når dommen er ferdig sonet, og så gamle saker vil normalt heller ikke ha betydning for en person som i ettertid har skikket seg vel i samfunnet. Det spesielle med denne saken er at en person med denne bakgrunnshistorien satset på å bli advokat.

Etter benådningen skal Barbro Paulsen bl.a. ha bodd en periode på Svalbard, før hun begynte å studere jus. Hun opplyser selv at hun fra januar 2005 til april 2008 bl.a. var manager for den kjente samiske artisten Mari Boine.


Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang